Kex és Tea


Marczibányi Téri Művelődési Központ
www.marczi.hu

A Kex és Tea kortárs irodalmi felolvasóest. Lehet – nem lehet, hanem biztos! –, hogy a műfaji megjelölés első olvasásra ijesztőnek tűnik, ezért megnyugtatásképpen összegyűjtöttünk pár nézői élményt és asszociációt ezekről az estekről:

félhomály – verseken nevetés – páragőz – első randi – zeneszó – Esterházy – szüneti zsivaj – irodalom szórakoztató tálalásban – bestof – Petri: A mosoly – győri édes – moraj – varródani – többször akartam menni, csak mindig kedden van – a vers lehet élvezetes is – szex és tea – Karafiáth Orsolya – beszélgetés Kányádival – Hősöm tere

A saját szerkesztésű felolvasóestek célja a szórakoztatás és a kedvcsinálás: kortárs magyar írók, költők és szövegeik megismertetése és megszerettetése a közönséggel. Hogy kiderüljön, ezek a szövegek nem lilák, nem érthetetlenek, hanem érdekesek és játékosak, nekünk és rólunk szólnak. Egyszóval tökéletesen „fogyaszthatók”. Ennek szellemében a hangulatos, kötetlen, zenés-gyertyafényes felolvasóesteken keksz és tea is várja a nézőket.

A Kex és Tea legtöbbször egy-egy fontos mai magyar író vagy költő köré szerveződik. Mindig az adott szerző műveiből olvassuk fel szubjektív válogatásunkat, az est második felében pedig beszélgetünk vele az élet és az irodalom apró-cseprő dolgairól. A szerzőket vendégül látó előadások mellett minden évben készül „best of” válogatás és tematikus est is – ilyenkor saját személyes kedvenceinkből, illetve egy-egy adott témakörben (pl. foci, halál, szerelem, katonaság, rock) született irodalmi művekből válogatunk össze szövegeket.

Az első Kex és Teát 2000. szeptember 24-én tartottuk. Ez volt az az esemény, amelyre összeállt a társulat. A felolvasóest azóta is szívügyünk és missziónk maradt. A legtöbb estet a Kex és Tea keresztatyja, Simonyi Balázs szerkesztette. 2004-től 2013-ig a felolvasóest állandó otthona a
Marczibányi Téri Művelődési Központ volt. 2013 őszétől a Kex és Tea alkalomszerű esteken él tovább.

Vendégeink voltak eddig: Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel, Háy János, Kántor Péter, Térey János, Darvasi László, Tóth Krisztina, Lackfi János, Garaczi László, Oravecz Imre, Bodor Ádám, Tolnai Ottó, Karafiáth Orsolya, Cserna-Szabó András, Szabó T. Anna, Kemény István, Harcos Bálint, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Jónás Tamás, Csukás István, Kányádi Sándor, Podmaniczky Szilárd, Kőrösi Zoltán, Rakovszky Zsuzsa, Keresztury Tibor, Spiró György, Kovács András Ferenc, Bereményi Géza, Dragomán György, Morcsányi Géza, Szilágyi Ákos, Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Erdős Virág,Szálinger Balázs és a dokk.hu női szerzői. Emlékestjeinken velünk volt Örkény István, Lázár Ervin, Weöres Sándor, Szabó Magda, Karinthy Frigyes, Wass Albert, Petri György, Bohumil Hrabal, Koestler Artúr. Megidéztük Kosztolányi Dezső foglalkozásportréit (Alakok), valamint külön estet kapott Ljudmilla Ulickaja, Kurt Vonnegut és a kortárs amerikai prózaírók java.

Feldolgoztuk a kortárs irodalom pikáns-erotikus verseit (Szex és Tea), az ’50-60-as évek propaganda költészetét, és a katonaság, halál, könnyűzene, sci-fi, ill. foci témakörökben született kortárs műveket, valamint kiadói estet rendeztünk a Magvetőnek, és bemutattuk a magyar hazára és közéletre reflektáló közéleti versek kötetét (Édes Hazám).

Írók a Kex és Tea sorozatról:

Játszva magyarul

aki megért
s megértet
egy népet
megéltet

Kolozsvár, 1973
A Momentán Társulat Emlékkönyvébe köszönettel kapartam ide föntieket sok szeretettel,

Kányádi Sándor bácsi 2009. október 6.

„Évek óta figyelem a Momentán Társulat tevékenységét, imprószínházuk bravúros, szórakoztató és nagyon sikeres – az, hogy túl vannak az 500. előadáson önmagáért beszél -, ahogy pedig a kortárs irodalommal foglalkoznak, az egyenesen példaszerű. KEX és TEA című sorozatuk ötödik éve működik a Marczibányi Téri Művelődési Központban, a mai magyar irodalom szinte minden jelentős alkotója járt már náluk, és nem hiszem, hogy lett volna, aki ügyszeretetük, lelkesedésük és magától értetődő tehetségük láttán ne vált volna hívükké, szurkolójukká.”

Parti Nagy Lajos, 2010. június 7.

“Miért fontos? Nem tudom, hogy fontos-e. De jó. Jó, mert más, mint a többi, kreatívabb, ami azonnal megtisztelő is (“de hisz ezek időt pocsékoltak rám”.), jó a közönség is – mindennek van nívója. És még a szerző is jól érzi magát, pedig az neki nem is munkaköri kötelessége.”

Esterházy Péter, 2009. január 7.

Kedves Momentán Társulat!

Momentán jobb volna rímeket találni Rátok – és a be nem mérhető, meg nem rímelhető, sem ismételhető momentumokra.
Szép, bölcs, jó, vidám, sőtleg virgonc esténk vala együtt! < Dialógice is érvtén…>
(Hálával és köszönetekkel Mindőtöknek, Momentánok!)
Barátilag, versekben és prózában egyaránt

Kovács András Ferenc (KAF) 2011. április 12.

“Nagyon-nagyon köszönöm a kitűnő válogatást, a szellemes, értő előadást! Fantasztikus volt! Még a kamasz fiam is elhitte, hogy az anyja jópofa, érthető dolgokat is ír: hála érte az egész társulatnak!”

Tóth Krisztina, 2012.május 8.

„A Momentán Társulat imádja, amit csinál, a szervezők érezhetően a szívüket-lelküket is beleteszik, a közönség érdeklődése valósággal tapintható. Nem csoda, hogy az itt tapasztalható, szinte egyedülálló profizmus és elhi-vatott-ság a Marczibányi teret az igényes kultúra, a kortárs irodalom egyik utolsó végvárává teszi. Ebben a konstellációban néha – mint az én esetemben – maga a meghívott a leggyengébb láncszem, de ettől senki nem lesz szomorú. Az est sokáig emlékezetes marad.”

Keresztury Tibor, 2011. január 30.

„A Momentán Társulat KEX és TEA sorozatán a 2000-es évek közepén voltam először, és a lehető legjobb „benyomásokat szereztem”, nagyon jó estét töltöttem a Marczibányi téren. A Társulat tagjai tehetségesek, a szövegmondásuk értő, és a közönség is fantasztikus. Ez az élményem a 2010 év végi, újabb meghívásomkor megismétlődött: kitűnő és nagyon jó hangulatú esten vettem részt. Azt gondolom, hogy az ilyen egyéni koncepciójú rendezvények kivételesen fontosak az irodalom, a kultúra terjesztésében, és remélem, hogy még sokat hallok a KEX és TEÁról!”

 Garaczi László 2010. december 7.

“A Kex és Tea kortárs irodalmat bemutató sorozata igazi trouvaille: olyan szerencsés lelemény, amihez hasonlót nem ismerek az irodalmi rendezvények között. Egy őt-tíz fős társulat – a Momentán Társulat – saját válogatásában, körülbelül egy óra terjedelemben felolvassa egy kortárs író, költő műveit. Közben – a szünetben – keksz és tea, az előadás után beszélgetés a jelen lévő szerzővel. Tulajdonképpen minden alkalom egy színházi est (felolvasó színház), megfejelve egy beszélgetéssel. Van persze rizikó a dologban: mi történik, ha pocsék az előadás? Sietek elébe menni ennek a kérdésnek. Az előadás nem pocsék, sőt! A társulat tagjai jó versmondók, néha egyenesen kitűnőek. Feltételezem, hogy prózát is jól mondanak. Szeretik, amit csinálnak; e tekintetben igazi amatőrök, a szó nemes értelmében. Leveszik a polcról a mai irodalmat. Belekóstolnak és belekóstoltatnak. A tea is finom, a keksz is. A székek is kényelmesek. Van állandó közönségük, és ez jó. De ha valaki csak úgy betéved egy Kex és Teára, nem tud rosszul járni!”

 Kántor Péter, Budapest, 2008. május 8.

“Ritka az olyan alkalom, amikor az író olyas örömöt érezhet, mint írás közben. Persze, tudjuk, az olvasás is írás, és a színész is olvasó, ám mégis… tegnap viszont éppen ez történt meg velem. A Momentán társulat a szó legjobb értelmében vett, s mi tagadás, megható olvasói-szerkesztői-értelmezői alázattal és szakértelemmel a lehető legjobb Kőrösi Zoltánt hozta ki belőlem, s én, azt hiszem, bizton állíthatom, hogy ez nem kis szó… Szóval köszönet nekik. A nézőknek, érdeklődőknek és most még nem érdeklődőknek pedig azt ajánlom, ha másként akarnak lépkedni az utcán, másként akarják érezni a szagokat, látni a fényeket, üljenek be a Momentán egy produkciójára. Mert valamit nagyon tudnak a titkos szerkezetekről és rejtett tudásokról, mondom, érdemes figyelni rájuk. Ritka az olyan alkalom, amikor az író olyas örömöt érezhet, mint írás közben. Persze, tudjuk, az olvasás is írás, és a színész is olvasó, ám mégis… tegnap viszont éppen ez történt meg velem. A Momentán társulat a szó legjobb értelmében vett, s mi tagadás, megható olvasói-szerkesztői- értelmezői alázattal és szakértelemmel a lehető legjobb Kőrösi Zoltánt hozta ki belőlem, s én, azt hiszem, bizton állíthatom, hogy ez nem kis szó… Szóval köszönet nekik. A nézőknek, érdeklődőknek és most még nem érdeklődőknek pedig azt ajánlom, ha másként akarnak lépkedni az utcán, másként akarják érezni a szagokat, látni a fényeket, üljenek be a Momentán egy produkciójára. Mert valamit nagyon tudnak a titkos szerkezetekről és rejtett tudásokról, mondom, érdemes figyelni rájuk.”

Kőrösi Zoltán, 2010. február 3.

„Én annyira boldog vagyok, valahányszor itt vagyok a ti estjeiteken. (…) Itt most a teljes
magyar könyvkiadás és irodalmi könyvkiadás és az egyetemes magyar kultúra nevében szeretném megköszönni nektek, amit csináltok, mert ez fantasztikus.”

Morcsányi Géza, 2012. január

 


 

Nézz bele

 

Hallgass bele

Magvető est vége – beszólás by Momentan Tarsulat

10 éves a Kex és Tea válogatás – Levi és Attila előadása by Momentan Tarsulat

10 éves a Kex és Tea válogatás – Bori előadása by Momentan Tarsulat

Design & stratégia: www.cyberdurer.hu