Fröccs

interaktív lélekbúvárkodás

Eric Berne Emberi játszmák című pszichológiai „bestsellere” 1964-ben jelent meg először. A pszichiáter-zseni elmélete szerint életünket és tetteinket tudattalan játszmák és belső programok irányítják, melyeket csak az önismeret képes átírni. Berne műveit, pszichológiai elméletét és az annak nyomán születő iskolákat mára világszerte ismerik és követik nem csak a szakemberek, hanem a pszichológia iránt érdeklődő laikusok is. F. Várkonyi Zsuzsa, a Fröccs impróelőadások állandó pszichológusa az emberi játszmáknak és Berne munkásságának évtizedek óta elismert szakértője. A Momentán a 2016/17-es évadban az ő segítségével néz egy-egy jól ismert játszmánk mélyére.

Május 12-ei előadásunk témája: Anyának lenni

Mindegy, hogy hat hónapos vagy, vagy hatvan éves, az anyukádnak mindig a gyereke leszel. Titkos hatodik érzék, amivel megérzi, ha nem vagy jól. Titkos empátia, amivel megsejti, mikor kell feltűnnie, ha már nem bírod. Valaki, aki úgy fogad el, ahogy vagy. Aki veled éli át minden örömödet és minden bánatodat. Aki megvéd, megért, megetet, megszeretget. Aki mindig veled lesz.

Anyaszerepek, anya-gyerek kapcsolatok a különböző életkorokban – avagy hogyan változunk, hogyan viseljük jól a változásokat. Általában szeretünk a problémákról, a zűrös ügyekről, a nehéz esetekről Fröccsöt játszani. Ezúttal kivételt teszünk. Ez az anyák napi est az anyákról szól és az anyáknak szól, humorral, szeretettel. Május 6-án hozd el az anyukád!

Május 28-ai előadásunk témája: Apának lenni

Milyen érzés a kispapaság? Mit kezdjünk azzal, hogy lemaradtunk a főszerepről? Mi az apa funkciója kisgyerekkorban és mi a kamaszkorban? Hogy hatnak ránk az apaképek, mitől lesz egy apa követendő példa vagy szégyenletes kép? Mit tehetsz és mit nem tehetsz elvált apaként? Mit vállal egy családapa? Mi az, amit vár? Hogyan tudjátok anyával erősíteni és nem gyengíteni egymást?

Apaszerepek, apa-gyerek kapcsolatok a különböző életkorokban – avagy hogyan változunk, hogyan viseljük jól a változásokat. Minden, amit az apákról tudni kell, vagyis impró róluk úgy, ahogy eddig tán még nem gondoltál rájuk: az apákról, az apáknak, az apákért.

Június 16-ai előadásunk témája: A szex vajon mi?

Neked jó volt? És neked? Hányszor, hogyan, hol, kivel, mikor, mitől, miért és miért nem? Kell-e róla beszélni: előtte, utána, alatta vagy helyette? Vágyak és kudarcok, bűntudat és szexfantáziák, aszexualitás, szexuális kisugárzás. Ha terhes a szex, ha szexel a terhes. Libidólibikóka. Szex a gyerek mellett. (Nem úgy!) Szórakoztató szituációk szexuális játszmákról, félelmekről, szokásokról és elvárásokról + minden, amit tudni akartok a szexről.

Pszichológus: F. Várkonyi Zsuzsa

A Fröccs című előadásban a Momentán Társulat mindennapi élethelyzetekre improvizál. A téma mindig más, de a módszer közös: jellegzetes szituációkat, életszerű jeleneteket játszunk a jól ismert problémák kapcsán, mindig az adott közönség ötletei alapján. Bemutatunk alternatív viselkedési formákat, végigjárjuk egy-egy helyzet több különböző lehetséges kimenetét. Követhetjük mindennapi hőseink útját a jövőbe, vagy éppen visszamehetünk a múltba, hogy felderítsük: mi az oka ismétlődő konfliktusaiknak, hol gyökereznek rosszul működő viselkedési mintáik. Az imprószínházi eszközök és a közönség ötletei, tapasztalatai minden este új darabot írnak. Célunk, hogy humorral, nyitottsággal és empátiával nézzünk rá problémáinkra.

Egyedi recept a la Momentán: 1 deci pszichológia, 2 deci játék.
Megnevettet és felszabadít. Néha kicsit fejbe vág, de már alig várod a következőt.

 

Nézz bele

 

Olvass bele

Design & stratégia: www.cyberdurer.hu