Fröccs

interaktív lélekbúvárkodás

Eric Berne Emberi játszmák című pszichológiai „bestsellere” 1964-ben jelent meg először. A pszichiáter-zseni elmélete szerint életünket és tetteinket tudattalan játszmák és belső programok irányítják, melyeket csak az önismeret képes átírni. Berne műveit, pszichológiai elméletét és az annak nyomán születő iskolákat mára világszerte ismerik és követik nem csak a szakemberek, hanem a pszichológia iránt érdeklődő laikusok is. F. Várkonyi Zsuzsa, a Fröccs impróelőadások állandó pszichológusa az emberi játszmáknak és Berne munkásságának évtizedek óta elismert szakértője. A Momentán a 2016/17-es évadban az ő segítségével néz egy-egy jól ismert játszmánk mélyére.

Március 25-ei előadásunk témája: Hogyan gondoskodjam jól idős szüleimről?

Bejön a hideg a résen. Egész nap fázom. / Akkor hívjuk ki a Pistát. / Dehogy hívom, a múltkor is mindent szarul csinált meg. / De hát így meg fázol. Hívjuk ki. / Nincsen nekem arra pénzem. / Akkor én fizetem. / Ne akarj már mindent jobban tudni! Jót tesz a hideg. Jó lenne csak egy viccel elintézni és tovább lépni, de előbb-utóbb mindannyiunk életében eljön az az idő, amikor szüleink, akik azelőtt védtek, tanítottak, nyugtattak minket, már nem ugyanúgy működnek. Hogy lehet ezt jól viselni? Hogy lehet kreatívan, szeretettel, könnyedén velük lenni? Mi a dolgunk ezzel? Hogy védjük őket, hogy védjük magunkat? Hogy szeressük őket jól, ebben a megváltozott állapotban? Őszintén, de a humor erejével felvértezve imprózunk és beszélgetünk öregségről, változó szerepekről, második gyerekkorról.

Pszichológus: F. Várkonyi Zsuzsa

A Fröccs című előadásban a Momentán Társulat mindennapi élethelyzetekre improvizál. A téma mindig más, de a módszer közös: jellegzetes szituációkat, életszerű jeleneteket játszunk a jól ismert problémák kapcsán, mindig az adott közönség ötletei alapján. Bemutatunk alternatív viselkedési formákat, végigjárjuk egy-egy helyzet több különböző lehetséges kimenetét. Követhetjük mindennapi hőseink útját a jövőbe, vagy éppen visszamehetünk a múltba, hogy felderítsük: mi az oka ismétlődő konfliktusaiknak, hol gyökereznek rosszul működő viselkedési mintáik. Az imprószínházi eszközök és a közönség ötletei, tapasztalatai minden este új darabot írnak. Célunk, hogy humorral, nyitottsággal és empátiával nézzünk rá problémáinkra.

Egyedi recept a la Momentán: 1 deci pszichológia, 2 deci játék.
Megnevettet és felszabadít. Néha kicsit fejbe vág, de már alig várod a következőt.

 

Nézz bele

 

Olvass bele

Design & stratégia: www.cyberdurer.hu