Fröccs

interaktív lélekbúvárkodás

Eric Berne Emberi játszmák című pszichológiai „bestsellere” 1964-ben jelent meg először. A pszichiáter-zseni elmélete szerint életünket és tetteinket tudattalan játszmák és belső programok irányítják, melyeket csak az önismeret képes átírni. Berne műveit, pszichológiai elméletét és az annak nyomán születő iskolákat mára világszerte ismerik és követik nem csak a szakemberek, hanem a pszichológia iránt érdeklődő laikusok is. F. Várkonyi Zsuzsa, a Fröccs impróelőadások állandó pszichológusa az emberi játszmáknak és Berne munkásságának évtizedek óta elismert szakértője. A Momentán a 2016/17-es évadban az ő segítségével néz egy-egy jól ismert játszmánk mélyére.

Január 28-ai előadásunk témája: Siker – kudarc – kiégés – új élet

Mi neked a siker? És mit teszel meg érte? Fontos-e a teljesítmény? Mit miben mérsz? Kit miben mérsz? Tudsz-e veszteni? Félsz-e a kudarctól? Baj-e a maximalizmus? Lehet vajon nem stresszes az állandó teljesítménykényszer? Életvitel / magánélet / munka / anyagiak – neked mi számít sikernek, mi számít kudarcnak? És vajon mi történik, ha mindened megvan, de mégsem okoz semmi örömet. Szabad-e váltani, kell-e váltani, mi lehet az ára? Mérlegelő – újragondoló – életszemléletváltó újévi Fröccs humorral, rálátással, önismerettel január 28-án.

Február 11-ei előadásunk témája: Emberi játszmák 3. – Elkaptalak, te gazember!

„Az indító játszmás tudattalan indítéka itt az, hogy bárki tekintélyről bebizonyíthassa, hogy be akarja őt csapni, hogy nem alkalmas arra a szerepre, amire jelentkezett / kijelölték. Ez nemcsak főnök, tanár, hatósági személy vagy szülőfigura lehet, hanem még barát vagy párkapcsolati partner is (hiszen ők is „ígértek”, vállaltak valamit).” (F. Várkonyi Zsuzsa) Keressük a hibát, keressük a hibást. De vajon miért? Kit akarunk elkapni? Mit nyerünk a játszmával és hogyan tudunk szabadulni ebből a körből?

Pszichológus: F. Várkonyi Zsuzsa

A Fröccs című előadásban a Momentán Társulat mindennapi élethelyzetekre improvizál. A téma mindig más, de a módszer közös: jellegzetes szituációkat, életszerű jeleneteket játszunk a jól ismert problémák kapcsán, mindig az adott közönség ötletei alapján. Bemutatunk alternatív viselkedési formákat, végigjárjuk egy-egy helyzet több különböző lehetséges kimenetét. Követhetjük mindennapi hőseink útját a jövőbe, vagy éppen visszamehetünk a múltba, hogy felderítsük: mi az oka ismétlődő konfliktusaiknak, hol gyökereznek rosszul működő viselkedési mintáik. Az imprószínházi eszközök és a közönség ötletei, tapasztalatai minden este új darabot írnak. Célunk, hogy humorral, nyitottsággal és empátiával nézzünk rá problémáinkra.

Egyedi recept a la Momentán: 1 deci pszichológia, 2 deci játék.
Megnevettet és felszabadít. Néha kicsit fejbe vág, de már alig várod a következőt.

 

Nézz bele

 

Olvass bele

Design & stratégia: www.cyberdurer.hu