Kelt: 2017. május 23rd, kedd Szerző: Momentán Társulat Kategória: Blog Cimkék: ,.

Zenei impróelőadásunk Angliában re:Verse néven robbant bele a világ egyik legnagyobb Fringe fesztiváljába. Pirisi Laci, a Momentán zenemágusa és a szívmelengető hangú Szőke Szandra május 9-én és 10-én angolokat kápráztatott el angolul. Egy impróalőadást külföldre utaztatni azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. És hogy miért nem? Erről Pirisi Lacit kérdeztük.

Mitől kihívás költöztetni a re:Verzét? Hiszen se díszlet, se jelmez, ráadásul csak ketten játsszátok az előadást.

A re:Verze kiutaztatása azért volt nehéz, mert zenés előadás, amihez hangszer, koncerthangosítás és szélessávú internet szükséges. Nem véletlen, hogy az előadások és az utazás szervezését már az előző évben elkezdtük. A dolog sikeres kimenetelében óriási szerepe volt Brightonban élő barátainknak Líviának és Ádámnak, valamint az ottani befogadóhelyszín szívének és motorjának, Dawnnak, akiknek ezúton is nagyon köszönünk mindent.

Úgy hallottam, akadt egy kis konfliktusotok egy vonattal.

Ó, igen, az utazás egyébként zökkenőmentes volt, leszámítva a tényt, hogy két külön vonattal érkeztünk Londonból Brightonba, mert a húszkilós bőrönd lassító ereje és a kérlelhetetlenül záródó automata ajtók szétválasztották a társaságot. Szerencsére mindkét csapatra jutott egy-egy helyi, közlekedésben jártas személy, úgyhogy 20 perc különbséggel újra összeállt a csapat.

Kik nézték az előadást? Hogyan szerveztetek közönséget ebben a gyakorlatilag ismeretlen közegben?

Ez érdekes helyzet, mert a helyiek ugye gyakorlatilag semmit sem tudtak rólunk, ráadásul a Fringe kismillió programot kínál, napi szinten is óriási a konkurencia. Hogy áthidaljuk a problémát, az utazásunkat megelőzően írtunk egy dalt, amit az ottaniak mondataiból raktunk össze. Megkérdeztük tőlük, mit szeretnek és nem szeretnek a városban, és megkérdeztük azt is, mi a legfurább dolog, ami valaha történt velük Brightonban. Miután elkészült a dal, brightoni barátaink többször körbejárták a várost egy kamerával, és szinte mindent megörökítettek abból, ami a dalban szerepelt: helyeket, embereket, életérzéseket, sirályokat, mindent, ami az ottaniak hétköznapjait átjárja. A dalhoz ezután a leforgatott anyagokból összeraktunk egy videót is, amely rövid idő alatt több ezer emberhez jutott el a befogadóhely Facebook oldalán.

És tényleg olyan volt a város, amilyennek előzetesen megénekeltétek?

Amikor nyakunkba vettük Brightont, kiderült, hogy amit leírtak a helyiek, az nagyjából mind igaz. A város gyönyörű, bohém, extravagáns, pezseg. Séta közben azon kaptuk magunkat, hogy a dalnak és a hozzá forgatott videónak köszönhetően már szinte minden helyszín nagyon ismerős. Útközben több olyan emberrel is találkoztunk, akik valamilyen formában részt vettek a dal elkészítésében (ötletet adtak hozzá, vagy szerepeltek benne). Közülük sokan addigra már látták, hallották a dalt, és hát nagyon jó érzés úgy találkozni egy idegen országban egy vadidegennel, hogy gyakorlatilag ismerősként kezel és az első mondata, hogy látta a videót és nagyon szerette.

Szóval már a videóval is megfogtátok az embereket. És hogy történt ez az előadásokon?

Egy idegen városban a helyieknek játszani a saját zenei világukról, a saját anyanyelvükön, még ilyen kellemes első reakciók mellett is kicsit rémisztő. De jött az első előadás, és kiderült, hogy a dolog nem lehetetlen, sőt! Még ha a hétköznapi gondjaik és a kedvenc verseik, dalaik különböznek is a mieinktől, a zenében és a popkultúrában rejlő humorra hozzánk nagyon hasonlóan reagálnak. Mindkét nap más-más emberek jöttek el megnézni és meghallgatni minket, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Kimondottan jókat derültek a saját kedvenc dalaik zenei újragondolásán, és nyitottak voltak a mi saját kultúránkra is: feltűnően jól reagáltak például a Bohemian Rhapsody magyar népdalba átültetett változatára. Mindkétszer eljátszottuk a This Is Brightont, ám ekkor már az aktuális közönség mondatait is felhasználtuk. Az egyik legkedvesebb reakció erre érkezett: “You made me feel homeproud”, ami kb. annyit tesz: “Büszkévé tettetek az otthonomra”. Örültünk, feltöltődtünk, és ha minden igaz, jövőre folyt. köv.!

Fotók a Facebookon

Lászlót és Szandrát legközelebb május 25-én, csütörtök este láthatjátok az Impróban. Jegyeket erre az előadásra ITT tudtok váltani.

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu