Kelt: 2017. február 7th, kedd Szerző: Momentán Társulat Kategória: Blog Cimkék: , ,.

A re:Verze című zenei improvizációs előadásunk hangja, a stílusvirtuóz Szőke Szandra bármiről és bárhogyan énekel az előadáson. Hogy kicsit jobban megismerhessétek őt és a Momentánon kívüli énjét, villáminterjút csináltunk vele. Legközelebb február 24-én láthatjátok nálunk egy nagyon menő, Valentin napra és a szerelemre hangolt re:Verzében, illetve angolul is dalra fakad a február 17-i Budapest Improv Show második felében.

Hol tanultál énekelni és hogyan csöppentél a Momentánba?

Földessy Margit stúdiójába jártam, ahova a momentánosok nagy része is, onnan a kapcsolat. Az első énekesi szárnypróbálgatásaim is ide kötődnek. 14 éves koromtól jártam oda, és 20 évesen már én is tartottam énekórákat gyerekeknek. Aztán a Kőbányai Zenei Stúdióban tanultam, és itt jöttem rá arra, hogy amihez igazán vonzódom, az a jazz. A jelenlegi zenekarom, a Szőke Szandra Quintett tagjainak egy részét is onnan ismerem, a tanáraim voltak.

Mit érdemes tudni a Szőke Szandra Quintettről?

Jazz-zenekar vagyunk, 2014 óta működünk ebben a felállásban. Én írom a szövegeket, a zenéket pedig Cseke Gáborral közösen szerezzük. A hangsúly a saját szerzeményeken van, de belefér egy-egy versfeldolgozás, vagy például egy Kimnowak-dal újragondolása is. Fontosnak tartjuk, hogy a szöveg egyenrangú legyen és együtt éljen a zenével, ezért a történet mindig tükröződik a dallamban is. 2015-ben jelent meg a nagylemezünk Memory Place címmel, sok pozitív kritikát kaptunk rá. Most az új lemezen dolgozunk éppen.

A zenekarral jazzben utazol, de milyen műfajok mozgatnak még meg?

Jajj, nagyon sok minden, és élvezem, hogy ezeket mind ki is próbálhatom a re:Verzében Pirisi Lacival. Korábban is énekeltem több műfajban, leginkább popot és musicalt Földessy Margitnál, de volt rockzenekarom is. Mostanában ráálltam az ’50-es évek musicalfilmjeire, mint például az Ének az esőben. Egész nap ezek szólnak otthon. Egyébként Pirisi Laci nagyon sok műfajra kinyitja a fülemet, nagyon inspiráló a közös munka vele.

Mi inspirál még a re:Verzében? És mit szeretsz a Momentánban?

A re:Verzében a határaim feszegetése és a közönséggel közös, felszabadult játék fontos nekem. Laci nagyon jó partner, aki mellett úgy érzed magad biztonságban, hogy közben bátran próbálsz ki új dolgokat. A zene tényleg közös nyelv, estéről estére 60-70 emberrel találjuk meg a közös hangot, pedig úgy állunk ki a színpadra, hogy magunk sem tudjuk, hogy mit fogunk csinálni a következő percekben. A következő előadásban a szerelem köré szerveződnek majd az improvizációk, én már nagyon várom.

A Momentán Társulat nagyon elfogadó és barátságos közeg, és képes maga köré együttműködő és kreatív közösséget szervezni, ami nagy szó. Már bemenni is imádok az Impróba hozzájuk.

Ha látni szeretnétek Szőke Szandrát és a Momentán zenei vezetőjét, Pirisi Lacit, gyertek el február 24-én a re:Verzére. Ha angolul is meghallgatnátok őket, akkor pedig február 17-én várunk titeket a Budapest Improv Show-ra. Jegyeket a re:Verzére ITT, a BIS-re pedig ITT tudtok venni.

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu