Kelt: 2017. április 11th, kedd Szerző: Momentán Társulat Kategória: Blog Cimkék: , , , ,.

Igazi kuriózum, hogy valaki a tudományos életbe is beleszője az imprót. Várady Zsuzsi vállalkozott rá, és summa cum laude szerzett tudományos doktori fokozatot, amire nagyon büszkék vagyunk. Zsuzsit egy rövid interjúban arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a doktori cím, hogy mi a kifejlesztett módszerének a lényege, és hogy hogyan kapcsolódik az impró a forgatókönyv-fejlesztéshez.

Publikus a dolgozatod? Hol érhető el és kinek ajánlod?

Igen, publikus, letölthető a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapjáról (INNEN).Bárkinek ajánlom, akit érdekelnek a történetek, az impró vagy a forgatókönyv-fejlesztés. Leginkább a forgatókönyveseknek persze, vagy annak, aki alkalmazott improvizációval foglalkozik.

Miről szól pontosan az értekezésed?

A lényeg egy mondatban elmondható: játsszanak az írók, mert az nekik jó! A dolgozat címe egyébként Improvizációs technikák alkalmazása a forgatókönyv-fejlesztésben és a forgatókönyvíró-képzésben. Én dramaturg voltam és vagyok, így jöttem rá arra, hogy a két terület összefügg egymással. Volt egy előadásunk a Momentánnal, a HáziMozi, ahol filmes tematikával dolgoztunk – ezt egyébként felújítjuk és Kapolcson már látható lesz. Rengeteg történetmesélési és filmes témát, klisét, jellegzetességet kellett megtanulnunk az előadáshoz, tudnunk kellett, mitől lesz egy filmes történet izgalmas. Rájöttem, hogy amit mi itt felfedeztünk, az jól jöhetne a forgatókönyvíróknak is. Nagyon fontos, hogy a Momentán végig a segítségemre volt a kísérletezés során, amiért hálás vagyok, külön köszönet illeti meg Molnár Levit, mert rengeteget tanultam a közös oktatásainkon.

Mi a módszer lényege?

Szakmabeli filmírók esetében profi improvizálók, íróhallgatók esetében pedig maguk az írók játszanak imprós jeleneteket az elkészített forgatókönyvekhez, így az írók közelebb kerülhetnek a saját szövegeikhez. Sok dolgot megtanulnak ezen keresztül az emberi működésről, a viselkedésről, a hatásmechanizmusokról, a történetekről. A történetmesélés a kulcs. A színházi improvizáció valójában kollektív, spontán történetmesélés. Ez azért működik jól, mert a fejünkben – a játszóknak és a nézőknek is – rengeteg történet van, ezért persze van egy csomó elvárásunk és gondolatunk is, hogy egy történetnek hogyan kellene alakulnia. A módszer ezeket az elvárásokat és az ősi törénetmesélési ösztöneinket tudatosítja.

Olyan ez, mint az impró? Nincsenek határozottan lefektetett szabályok, hanem az adott csoportod alakítja ki, hogy számára mi az, ami igaz?

Nagyon szeretem, ha a hallgatók maguknak szűrik le a tanulságot. Vannak persze főszabályok, szempontok, amelyeket érdemes betartani. Az egyik legfontosabb, amit jó megtanulni, hogy merjünk és tudjunk egyszerű történeteket mesélni. Ez az egyik dolog, amiről a legtöbbet lehet tanulni az imprós íráson keresztül: hogy mitől történet a történet, és hogy milyen történeteket szeretünk. A módszer másik fontos előnye az érzékenyítés, a figyelem, az empátia fejlesztése. Ezek felszabadítják a személyiséget, a hallgatók hozzáférnek magukhoz, intuitívabbak lesznek, jobban tudnak kommunikálni. A harmadik irány pedig a konkrét fogatókönyvekkel való foglalkozás, veszünk egy szöveget és arra a hallgatókkal együtt improvizálunk.

Mit jelent neked ez a dolgozat és a fokozat? Fogod használni a doktori címet, leszel dr. Várady Zsuzsa?

Egészen biztosan nem. Szusi a gúnynevem a társulatban, ők ugratnak azzal, hogy doktor Szusi vagyok, de nem, nem érdekel maga a cím, sokkal fontosabb az, amit takar. Azt érzem, hogy az élet folyamatban zajlik, és ez csak egy mérföldkő benne. Nagyon fontos mérföldkő, ami kijelöli, meddig jutottam el, mit értem el, de most már lehet tovább menni. Az az igazság, hogy amikor nekikezdtem, akkor nem sejtettem, hogy ez nekem olyan fontos lesz, mint amilyen végül lett. De nem a doktori cím miatt, hanem mert a kutatás során sok mindenre rájöttem. Nagyon fontos, hogy átadhatom az impróéletérzést, ami így egy újabb területet hódít meg magának. Ez egyértelműen misszió lett számomra.

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu