Kelt: 2017. március 21st, kedd Szerző: Momentán Társulat Kategória: Blog Cimkék: ,.

A társulat február végén részt vett egy Pozitív Pszichológia tréningen, ahol többek között arról is szó volt, hogy mit kell tenni egy félig üres/teli pohárral.

Az impró pörgés, az impró figyelem, az impró elfogadás, az impró kreativitás! A műfaj nem élhetne meg anélkül, hogy pozitívan álljunk egymás ötleteihez, figyeljünk egymásra és továbbvigyük a gondolatokat. A társulat február végén részt vett egy Pozitív Pszichológia tréningen, ahol többek között arról is szó volt, hogy mit kell tenni egy félig üres/teli pohárral. A részletekről Kiskovács Attilát kérdeztük egy villáminterjúban.

Hogyan kapcsolódik a pozitív pszichológia az impróhoz?

A pozitív pszichológiával úgy találkoztunk, hogy korábban Harsányi Bence és én előadtunk egy a boldogságról szóló konferencián. Leginkább szerintem úgy kapcsolódik a két dolog, hogy az imprójelenetekben sem azt nézzük, hogy mit hogyan nem lehet megoldani, hanem azt, hogy mi az, amivel előre tudunk lépni. Az alaptézis, hogy igent mondok a társam ötletére, és aztán hozzáteszem azt, amit én hozzá tudok tenni. Ehhez persze először el kell fogadni az adott helyzetet úgy, ahogy van. Volt egy szemléletes példa a tréningen, ami megmaradt bennem. A pozitív pszichológia nem azt mondja, hogy ha egy félig töltött poharat látsz, akkor mindenképpen azt mondd, hogy az félig tele van. Ez nagyon könnyen lehet önbecsapás. A lényeg az, hogy azt mondd, ami van. Ez a pohár félig van. Jó nekem, hogy félig van, vagy szeretnék változtatni rajta? Mit kell tennem ahhoz, hogy tele legyen, vagy hogy kiürüljön?

Vagyis a hangsúly azon van, hogy mit kell tenni?

Igen, cselekvésorientált ez az elmélet, de szól az optimizmusról is. Ez nem azt jelenti, hogy mindig minden helyzetben légy optimista, hanem csupán azt, hogy jó az átlagnál kicsit optimistábbnak lenni, mert az visz előre. Csináltunk például egy optimizmus-tesztet is, ebből kiderült, mennyire nézzük mi magunk a dolgok jó oldalát.

Tehát személyiségfejlesztő tréningnek is mondanád?

Mindenképpen, sokat tanultunk belőle magunkról is és arról, hogyan érdemes a társulaton belül működtetni a dolgokat. Szerintem egyébként is az önismeret a legfontosabb dolog, anélkül gyakorlatilag semmit nem lehet létrehozni. Ismernünk kell a saját határainkat, amit lehet és kell feszegetni, de csak addig, amíg ez az erőlködés nem szívja el előlünk a levegőt. Fontos, hogy ne akarj fenyőfa lenni, ha tölgyfa vagy, hanem arra törekedj, hogy te legyél a legizgibb tölgyfa, ami sokkal menőbb, mint bármelyik fenyő.

Mit csináltatok az egynapos tréningen, és hogyan hat ez a további munkátokra?

Elméletet is tanultunk, de leginkább játszottunk és jó volt egy másik környezetben együtt eltölteni egy napot. Amit hallottunk, az megerősített minket abban, hogy az impró korszerű, modern, önmagunkat és az életünket építő dolog, és hogy az, amit csinálunk, az jó irányba visz minket.

A Pozitív Pszichológia napot, amit nagyon élveztünk, Kovács Eszter tartotta nekünk, aki a Profiltréning tulajdonosa. Ha még többet szeretnétek megtudni a pozitív pszichológiáról, akkor ajánljuk a III. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia és Kiállítás rendezvényét, ami április végén lesz.

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu