Kelt: 2016. december 22nd, csütörtök Szerző: Momentán Társulat Kategória: Blog

/Avagy, mi történt a Momentán karácsonyi Fröccs előadásán?/

F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus megint fergeteges tanácsokkal látott el bennünket, mi pedig közben improvizáltunk a ti ötleteitekre. A decemberi Fröccs témája mi lehetett volna más, mint a karácsony körüli érzéseink és problémáink. Összeszedtünk öt témát, amiről biztosan te is gondolkodtál már, és adunk egy tuti tippet is ahhoz, hogy kevesebb legyen a konfliktus otthon karácsonykor.

1. Miért mindig karácsonykor borul a bili?

A karácsony a szeretet ünnepe, de akkor mégis miért vagyunk ennyire feszültek és türelmetlenek ilyenkor? Az a helyzet, hogy ilyenkor túlságosan meg akarunk felelni az elvárásoknak, és azt akarjuk, hogy minden tökéletesen sikerüljön, ezért a legkisebb difi is könnyen kiborít minket. Minél inkább azt érezzük, hogy nem adtunk elég szeretetet év közben a családunknak, annál inkább akarjuk, hogy szenteste minden a helyén legyen. Engedjük el! Csak legyünk együtt a szeretteinkkel!

2. Egyedül hagyjuk anyut vagy aput karácsonykor?

Nagy kérdés: hagyjuk, hogy az egyedülálló (nagy)szülő egyedül töltse a szentestét, vagy hagyjuk, hogy kicsit megbontsa a családi egyensúlyunkat és velünk legyen 24-én? Sőt, mi van akkor, ha a fiatal házaspár mindkét tagjának van egyedülálló szülője. Hova szakadjon a család? A szentestét egyedül tölteni szimbolikus jelentőségű, és ha a (nagy)szülőket nem is tudjuk meggyőzni, hogy ez is csak egy hasonló este, mint az összes többi az évben, más opció is van!Ha akad egy-egy szintén egyedülálló idős barát vagy barátnő, érdemes összefogni és eltölteni együtt egy kellemes estét, nyugalomban.

3. Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy idén nem leszünk náluk szenteste?

Érdemes azzal nyitni, hogy tanácsot kérünk tőlük, ők mit tennének, hiszen ha beleképzelik magukat a helyünkbe, megértőbbek lehetnek. Tisztázzuk, hogy ez csak praktikus kérdés, és a szeretetünk nem ezen az egy estén múlik, ráadásul a karácsony többi napját együtt tudjuk tölteni. Ilyenkor akár hivatkozhatunk a gyerekekre is, ha vannak, velük mindig elnézőbbek a nagyszülők. És ne feledjük: felnőttek vagyunk, saját döntésekkel, ahogyan a szüleink meghozták azt a döntést annak idején, hogy csak velünk karácsonyoznak, úgy mi is megtehetjük ugyanezt.

4. “Én értetek csinálom, nekem nem áldozat” – Mi a baj a mártírokkal? Mit lehet tenni értük?

Ha mártír emberrel találkozunk, nehezen tudjuk eldönteni, hogy el kell ismernünk az illetőt vagy sajnálni kell inkább. Pedig a mártír általában csak azt akarja, hogy elismerjék és szeressék, ezért hívja fel magára a figyelmet. Szeretné, ha szükség lenne rá, de egyoldalú szerződést köt: nem tisztázza a feltételeket a másik emberrel, ezért úgy érzi, hogy nagyon sokat ad, de nem adják vissza neki. A legjobb, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és biztosítjuk az ilyen típusú rokont/ismerőst az elismerésünkről és a szeretetünkről.

5. Rapidrandi-bón szingliknek? Fogyasztómasszázs? Jószándékú ajándék vagy bunkóság?

Ha van olyan rokonunk, aki már régóta szingli, és mi egy rapidrandi-bónt veszünk neki, hát, az rosszul is elsülhet. Megsértődhet, hiszen rávilágítunk valami olyan hiányosságára, amit inkább elfelejtene az ünnepekben. Persze a célzatos ajándéknak semmi akadálya, csak nagyon kell figyelni arra, hogy felvállaljuk, miért adjuk: viccből, esetleg jó szándékkal. Ha nyílt lapokkal játszunk, a másik is nyíltan tud reagálni rá. Szóval hajrá, csak bátran!

+1. Írjuk ki mindenhova a lakásban: MA SEMMI SEM GOND!

Odaégett a sütemény? Jön este a részeges rokon? Nem találjátok a díszeket? El nem tudjátok képzelni, milyen hatalma van annak, ha 24-én reggel kitáblázzuk a lakásban: Ma semmi sem gond! Ha feszültség lenne, csak rámutatunk, és máris feloldódik egy kicsit a hangulat. Próbáljátok ki!

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu