Kelt: 2015. november 19th, csütörtök Szerző: Momentán Társulat Kategória: Aktuális hírek Cimkék: .

Kicsi, szőke, tele energiával és lendülettel. Hát persze, Nemes Takách Kata. Akinek nem elegendő egy kihívás, akkor érzi jól magát, ha az élet minden porondon zajlik. Most éppen új projektjével debütál: a Credress-szel. Mely se nem impró, se nem díszlet, se nem szinkron, mintsem inkább ruha. A maga elképesztően kreatív módján. Ruha neked, személyre szabva, egyéni motívumokkal. Vele beszélgettünk.

Milyen indíttatásból fakadt, honnan jött az ötlet, hogy ruhakollekciót tervezz? Ez egy új „hagymaszelete” NTK-nak?
Egyrészt szakmám szerint látványtervező volnék, ami a díszlet mellett jelmeztervezést is jelent. Szóval nem is olyan szürreális, hogy ruhákkal foglalkozom. Korábban is terveztem öltözékeket, csak színészeknek. Most meg mindenkinek tervezek. Másrészt mindig is foglalkoztatott, hogy azt a kreativitást, ami az impró színpadán olyan evidensen jelen van, hogyan lehetne átültetni valami vizuális dologba. Harmadrészt nő vagyok, és szeretek öltözködni. Ha ezt a hármat összerakjuk, akkor kijön belőle az NTK design.
Vizualitás + Kreativitás + Nő = KREATÍV RUHA (azaz Credress by NTK)
Ez már régóta tervben volt, de most jött el az ideje.

Mennyire inspirál ebben az impró?

Improvizációs színpadon az ember egy este alatt sok-sok figura bőrébe kell, hogy bújjon. Ráadásul nem tudja, milyen figurák lesznek ezek. Mindig is gondot okozott, hogy miben menjek fel a színpadra. (pl.: miniszoknyában az ember nehezen játszik konyhás nénit, szakadt nadrágban meg nem könnyű a végzet asszonyát alakítani.) Szóval mindig olyan alapruháknál kötöttem ki, amiben sokféle tudok lenni, kis változtatásokkal egész más hangulata lesz és mindezt egyszerűen és gyorsan el tudom érni. Nyilván ez hatott rám, amikor kitaláltam a Credress koncepcióját. Olyan ruhát akartam, ami klasszikus alapdarab, de nagyon jól variálható. Szóval kikísérleteztem egy beépített zippzáras technikát, aminek a segítségével bizonyos részei lecserélhetők a ruháknak. Például a kardigán gallérja, vagy a szoknya zsebe. Így csak a kiegészítőket kell rajta cserélgetni és egész más hangulata van. Nem utolsó sorban így nem kell 15 pulcsit venni, elég csak egyet és lehet cserélgetni rajta a színeket meg a mintákat. Ugyanakkor fontos része a Credressnek, hogy a kiegészítők printelt anyagból készülnek, amihez én
magam készítem a grafikákat. Ez már a művészeti része a dolognak, újabb és újabb hangulatokat próbálok képekben megfogalmazni, amit aztán bárki viselhet. És itt jön be megint az impró. Számomra nagyon fontos a Momentánban az interakció, a kapcsolat a közönséggel. Ők hatnak rám, hogy olyat tudjak adni ami valóban Nekik szól. Evidens volt, hogy ezt a ruhákban is meg akarom csinálni. Ezért bárki rendelhet tőlem személyre szabott grafikát a ruhájához. Egyszerűen kitölt egy rövid kérdőívet azokról a dolgokról, amiket szeret (film, zene, könyv, stb.) én pedig utána nézek ezeknek, és a benyomások alapján rajzolok. Így a viselője inspirálja a ruhát, ami számomra egy fontos gondolat. Nincs izgalmasabb dolog, mint belehelyezkedni valakinek a világába és abból teremteni
valamit. Ez a színpadról már ismerős érzés… vagyis a kérdésre a válasz, hogy mennyire van köze ennek az impróhoz: ugyanazt csinálom, csak más eszközökkel.

Kiknek tervezed ruháidat? Kiknek ajánlod?
Olyan nőknek, akik mernek sokfélék lenni, és szívesen megmutatják az összes arcukat. (Előbb utóbb majd férfiaknak is!) Nagyon fontos, hogy én nem divatot tervezek, hanem kreatív ruhákat csinálok. Ezek a cuccok nem a divatról szólnak, hanem a viselőjükről. Hiszek benne, hogy az öltözködés önkifejezés. A külsőnkkel kommunikálunk. Épp hogy vagyok, milyen vagyok, mi foglalkoztat. Ehhez szeretnék eszközt adni. Szeretnék olyan sorozatot is csinálni, ami konkrét üzeneteket hordoz. Lehet ez bármilyen állásfoglalás, filozófia, felhívás… miért ne lehetne szonetteket írni ruhákra? Lehet, hogy a metrón valaki elolvassa, és máris adtál-kaptál valamit.

Ha jól tudom, akkor nem elsősorban a magyar piacot szeretnéd bevenni? Miért?

Berlin kezd Európa design fővárosává válni. Ide van bejegyezve a Credress. Ott több a lehetőség egy ilyen kreatív termék bemutatására. Minden mást, amit csinálok, csak az anyanyelvemen tudom elképzelni. De mivel a vizualitás nyelve nemzetközi, a Credressel kipróbálhatom magam távol az otthonomtól. Egyébként meg online lehet rendelni a ruhákat, így gyakorlatilag bárhonnan elérhető. Én lennék a legboldogabb, ha sokan hordanának itthon Credresst.

Hol lehet téged látni legközelebb a ruháiddal és hol lehet megvásárolni?

A weboldalunk már elérhető (www.credressbyntk.com) ott már lehet rendelni, és tervben vannak design vásárok még decemberben itthon és Berlinben is. A pontos időpontok fent lesznek a weboldalon, illetve az aktualitásokat kommunikáljuk a FB-on. (CREDRESS by NTK) Aztán még az is lehet, hogy bekéredzkedek a kreatív töltőállomásra és csapunk egy utolsó pillanatos karácsonyi bazárt. :)

Nemes Takách Kata legközelebb november 21-én és december 27-28-án láthatjátok az IMPRÓ színpadán a RögvEstben.

Jegyvásárlás: www.momentantarsulat.hu/jegyvasarlas

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu