Kelt: 2017. június 13th, kedd Szerző: Momentán Társulat Kategória: Aktuális hírek Cimkék: , , , , , ,.

Adott egy csapat pedagógus vagy diák, a leghíresebb magyar toxikológus, Zacher Gábor és a kérdés: drogozni vagy nem drogozni. Június 2-án délelőtt 130 pedagógus, délután pedig 130 diák töltötte meg az Ó utcai bázisunkat, hogy a megszokott prevenciós előadásoktól eltérően interaktívan és együtt gondolkodva beszélgessünk velük a szerhasználatról. Úgy érzed, lemaradtál? Nem maradtál le: Kapolcson, a Művészetek Völgyében folyt. köv.!

Egy napig le sem jöttünk a droghasználat témájáról, és az EMMI támogatásával belefogtunk egy rendhagyó prevenciós előadásba. Azt tudtátok például, hogy 350 ezer hétvégi drogfogyasztó, 20 ezer függő, hétvégenként pedig 100 kórházi eset van Magyarországon szerhasználat miatt? Ezek azok a számok, amik miatt elhatároztuk, hogy az impró segítségével közelebb hozzuk a drogprevencióval kapcsolatos tudást a pedagógusokhoz, a nevelőkhöz és a diákokhoz.

És kivel mással tettük volna ezt, mint Zacher Gáborral, a szabad szájú, de konkrét és egyenes toxikológussal, akit a híradó képkockáiról már jó eséllyel minden magyar ismer. Hisszük, hogy a problémák a kommunikáció nemlétéből és hiányosságaiból is fakadhatnak, ezért mi az improvizáció segítségével a tipikus helyzeteket szeretnénk bemutatni, a tabukat pedig feloldani. Olyan üzeneteket próbáltunk átadni a gyerekeknek és a felnőtteknek, mint amit Zacher Gábor is említett, amikor a megelőzés első lépéseiről kérdeztük: „Olyan mintákra, példaképekre, értékrendszerre és keretekre van szükség – nem csak a családban, de az iskolában is, a nagyobb diákoktól ellesve –, amelyek megtanításával, átadásával gyermekeink a kritikus pillanatban nemet tudnak mondani a drogra.”

A Momentán-hangulat mellett három civil szervezet is az Impróba költözött erre a napra. A Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központja, a Kompánia Alapítvány és a Metamorfózis Egyesület is workshopot tartott a résztvevőknek, akik így még jobban elmélyülhettek a megelőzés eszköztárában.

És Kapolcson vissza is térünk a szerhez, hogy egy jó függőséget kínáljunk nektek: július 29-én 19.00-kor Függőségeink címmel tartunk közös előadást Zacher Gáborral, ahol szó lesz a toxikológiai esetekről, a droghasználatról és arról, mit tudunk tenni a megelőzés érdekében.

Elcsábulsz, hogy velünk próbáld ki a drogprevenció + Momentán koktélt? Várunk!

Szólj hozzá!


*


Design & stratégia: www.cyberdurer.hu